Gdansk
Skoletur til Gdansk

Skoletur til Gdansk

Gdansk har en mer enn 1000 år lang historie og er uten tvil den mest sjarmerende byen i nordre del av Polen og en av de fineste i hele Europa. Med en usedvanlig overflod av historiske bygninger og monumenter, tilbyr denne havnebyen en atmosfære for alle minneverdige leksjoner fra historien. Gdansk var et spesielt viktig vitne til de turbulente hendelsene på 1900-tallet. Det var her 2. verdenskrig begynte og byen er også fødestedet for Solidaritet som startet nedbrytningen av kommunismen i Europa. Gdansk var i middelalderen medlem av Hansaforbundet, noe som gjorde byen svært velstående. I det historiske bysenteret i Gdansk finner du utelukkende bebyggelse fra perioden mellom 1200- og 1700-tallet, som er forbilledlig godt bevart. Kjernen av gamlebyen er bilfri. Gdansk ble i år 2005 oppført på UNESCOs tentative liste over Verdensarven.

letur.com kan tilby et variert program for noen dagers opphold i byen.

Forslag til program

Dag 1:Ankomst Gdansk. Skoletur.com sin representant møter derepå flyplassen og dere kjøres til hotellet. Etter innsjekk er det tid til egen disposisjon og en matbit. Vi anbefaler deretter en guidet spasertur gjennom Gdansk for å få oversikt over byen.

Dag 2: Frokost. Heldagsutflukt til «TriCity», en komposisjon av Gdansk, Gdynia og Sopot som er landets industrielle, akademiske og kulturelle sentra. Gdansk er den største byen av de tre. Sopot er et yndet baltisk badested på grunn av de nydelige sandstrendene og Europas lengste pir bygget i tre. Hovedpromenaden kan skryte av stemningsfulle restauranter og sjarmerende cafeer. Gdynia, den yngste av de tre medlemsbyene i TriCity-regionen er en viktig havneby med to eksepsjonelle museumsskip: seilerfegatten «Dar Pomorza» og krigsskipet «Blyskawica».

Dag 3: Frokost. Heldags utflukt til Stutthof konsentrasjonsleir, 24 km fra Danzig og var den første konsentrasjonsleiren bygget opp av nazistene utenfor Tysklands grenser (2. september 1939). Det er også den siste leiren befridd av de allierte (10. mai 1945). Leiren bestod av 8 barakker for de innsatte og en svær bygning («kommandantur») for SS. Leiren ble kalt «den gamle leiren». I 1942 begynte SS å bygge en «ny» leir der 30 barakker ble lagt til de gamle. I 1943 bygget nazistene et krematorium og et gasskammer. Gasskammeret kunne ta maksimum 150 personer på en gang. Når SS hadde for mange personer å avrette, brukte de vogner som gasskamre. Mellom 2. september og 10. mai 1945, ble 127.000 fanger registrert ankommet til leiren. Den laveste antydning på antall offer er 85.000. Det reelle antallet er helt sikkert mye høyere: de innsatte som ble valgt til umiddelbare avretting ved ankomst ble ikke registrert.

Dag 4: Frokost, utsjekk og transfer til flyplassen med buss. Innsjekk og hjemreise.

Uansett om dere har reiseplanene klare eller ønsker innspill og idéer fra oss, er vi i Skoletur.com klare til å hjelpe dere med å sørge for at deres neste skoletur blir en suksess.

Kontakt oss på skoletur@travelmaker.no eller ring oss på tlf 959 26 643 for en uforpliktende samtale. Vi treffes lettest på telefon i tidsrommet 08.30-20.00 mandag-fredag og 12.00-15.00 lørdag. Skoletur.com er en del av TravelMaker AS og vi er selvsagt medlem i Reisegarantifondet.

Meny