Rjukan Vemork
Skoletur til Rjukan - Vest-Telemark

Skoletur til Rjukan - Vest-Telemark

Telemark har noe å tilby til alle, fra kyst til høyfjell. Sjekk ut spennende opplevelser sommer og vinter; fra bading i Bø Sommarland, vandring, sykling og skiferie til spektakulær verdenshistorie som Industriarven Rjukan - Notodden og Henrik Ibsen. Eventyr i pose & sekk. Rjukan er på UNESCOs verdensarvliste.

Forslag til program for skoletur til Rjukan / Telemark:

Dag 1: Skoleturen starter ved at dere blir hentet i buss og dere kjører til Telemark, nærmere bestemt Ulefoss. Her ligger den vakre Telemarkskanalen som forbinder kysten med innlandet ved hjelp av 8 sluseanlegg over en strekning på 105 kilometer. Dere kan nyte den rolige ferden på en av de historiske kanalbåtene M/S Henrik Ibsen eller M/S Victoria. I løpet av ca. 2,5 timer har dere passert flere av slusene og ankommer Lunde. Her står bussen og venter på dere, for å kjøre videre til Rjukan.

I vinterhalvåret kan det være fint å kunne overnatte på høyfjellet, eller slik at det ikke er så langt å dra for å stå på ski, enten i Rauland eller på Skinnarbu.

Lunsj underveis og felles middag ved ankomst hotellet.

Dag 2: Bussen kjører dere til Rjukan, hvor dere møter den spennende historien som hviler over dette stedet. På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork får dere et nært møte med norsk industri og krigshistorie.

Høydepunkter

· Krigsutstillingen "Helter i Telemark"

· Industristedet Rjukan

· Dokumentarfilm "If Hitler had the bomb"

. Utgraving av tungtvannskjelleren


Ettermiddagen kan dere se filmen "Kampen om tungtvannet" i kinoen i kulturhuset på Rjukan.

Dag 3: Et fenomen de har klart å skape på Rjukan er at sollyset fra solen når nedi bygda til tross for at det egentlig ikke burde være mulig. Men ved hjelp av Solspeilet som er installert i fjellsiden på 742 meter over havet, ca. 450 meter over hovedtorget i Rjukan, er dette mulig. Hvert speil er 17 kvadratmeter, totalt 51 kvadratmeter til sammen. Speilene fanger sollyset og sender det ned på torget.

Rjukan - SolspeiletFoto: Karl Martin Jacobsen - VisitNorway.com

Vi kan anbefale en tur med taubanen Krossobanen opp til fjellplatået over Rjukan. Krossobanen ble bygd i 1928 og var en gave fra Norsk Hydro, for at befolkningen i byen skulle kunne dra opp dit for å se solen under den lange vinteren. Krossobanen var den første taubanen i Nord-Europa.

Rjukan - Krossobanen 2 medium

Rjukan-KrossobanenFoto: Thomas Rasmus Skaug - VisitNorway.com

I sommerhalvåret kan ettermiddagen benyttes til å gå på den ekte sabotørstien. Sabotørstien er deler av veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig den natten de skulle sprenge tungtvannsfabrikken.

Underveis er det informasjonstavler som forteller litt av historien om da norske sabotører tok seg fram fra Hardangervidda, og ned de bratte juvene til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken. Vi kan anbefale at dere tar med guide for å gi turen en ekstra dimensjon. Da får dere også besøke den ekte Sabotørhytta. Stien er 8 km lang, og tar ca. 2,5 timer. Den særegne naturen gjør turen til en ekstra opplevelse. Stien er godt merket, med noe bratt nedstigning mot slutten.

Buss tilbake til hotellet. Felles middag om kvelden.

Dag 4: I dag legger vi opp til en sykkeltur. Sykling på Rjukan kan by på varierende terreng. Her kan dere sykle både på asfalt og på sti. Alternativt kan dere sykle på Hardangervidda. En slik tur tar dere gjennom nydelig og vill høyfjellsnatur. Mange gode fiskevann langs veien kan friste med ørret og røye, dersom dere tar med fiskestangen. Det kan i tilfelle by på en litt annerledes og selvfisket lunsj.

I vinterhalvåret kan en dag i alpinløypa være et strålende alternativ.

Buss tilbake til hotellet. Felles middag om kvelden.

Dag 5: Dette er siste dagen så dere sjekker ut fra hotellet. Bussen kjører så hjemover. På veien stopper dere ved Vest-Telemark Museum, og lærer litt om bondekulturen denne regionen er bygget på. Dere stopper i Eidsberg, der hovedmuseet ligger, rett ved stavkirken. Eidsborg stavkirke er trolig bygget midt på 1200-tallet og er en av de best bevarte stavkirkene i Norge.

Dere finner et sted for lunsj på veien. Bussen kjører videre hjemover.

Det er selvfølgelig mulig å redusere eller forlenge oppholdet med en natt eller flere. Dette er kun et forslag til program. Vi legger selvsagt opp programmet slik dere vil ha det.


Uansett om dere har reiseplanene klare eller ønsker innspill og idéer fra oss, er vi i Skoletur.no klare til å hjelpe dere med å sørge for at deres neste skoletur blir en suksess.

Kontakt oss på skoletur@travelmaker.no eller ring oss på tlf 46 50 53 20 for en uforpliktende samtale. Vi treffes lettest på telefon i tidsrommet 09.00-20.00 mandag-fredag og 12.00-15.00 lørdag.

Meny